Pozrime sa pravde do očí – sami sa uživiť nedokážeme I

23. novembra 2022, Jozef Kamenický, Nezaradené

Na slovenský trh paradoxne dovážame množstvo poľnohospodárskych výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť sami. Doma vyrobené potraviny kedysi doma nechýbali. Mali sme ich dostatok. Od roku 2020 – najprv vplyvom pandémie koronavírusu a následne vďaka vojne na Ukrajine – sa oveľa intenzívnejšie skloňujú pojmy potravinová sebestačnosť a potravinová bezpečnosť. Ako ukazujú prieskumy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, aktuálne je naša potravinová sebestačnosť na úrovni cca 40 percent.

Ceny potravín v poslednom období extrémne rastú a vrchol tohto vzostupu stále nie je za nami. Ukazuje sa, že zdražovanie potravín a jeho dôsledky na životnú úroveň nás všetkých sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dať jednoducho korigovať opatreniami vládneho kabinetu, zvlášť, keď potraviny sú jednou z najvýznamnejších položiek rodinných rozpočtov. Musíme si uvedomiť, že stojíme na prahu extrémnej inflácie, ktorú si v aktuálnej podobe nik nepamätá.

Podľa starého rímskeho hesla „Divide et Impera (Rozdeľuj a panuj)“ sa slovenskí poľnohospodári v prípade financií rozdeľujú na „malých“ a na „veľkých“. „Malí“ sa sťažujú na tých druhých, že im vraj znemožňujú podnikať na ich pôde a komplikujú im údajne aj prístup k dotáciám, „veľkí“ zasa podceňujú „malých“, nepovažujú ich za skutočných (poľno)hospodárov, ale len za využívateľov dotácií, bez produkcie a bez očakávanej diverzifikácie. Problémom jedných aj druhých však je, že vďaka našej „najlepšej“ vláde sa podpora poľnohospodárom a potravinárom nedostala do Plánu obnovy a bude to bolieť nielen ich, ale vlastne všetkých na Slovensku – výrazne sa totiž oslabí konkurencieschopnosť našich potravinárov a zníži sa podiel domácich poľnohospodárskych výrobkov na pultoch predajní.

Podiel spolufinancovania farmárov a potravinárov zo štátneho rozpočtu na Slovensku je dlhodobo taktiež veľmi nízky. Slovensko aj napriek snahe zvyšovať sebestačnosť v potravinách je čoraz viac závislé na dovoze potravinovej produkcie zo zahraničia. Denne prichádzajú na Slovensko stovky kamiónov s poľnohospodárskymi produktmi a v hypermarketoch a v supermarketoch nakupujeme potraviny prevažne z dovozu. Najviac slovenských potravín sa predá v malých vidieckych predajniach. Celkovo je ich však stále málo, preto kompetentní musia podporovať vlastnú výrobu a neuprednostňovať zahraničnú produkciu. Paradoxom pritom ostáva, že všetky ponovembrové vlády (a dokonca aj totalitný režim) deklarovali zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti ako svoj strategický zámer.

Poctiví poľnohospodári – bez ohľadu na veľkosť obhospodarovaných plôch – sa chcú podieľať na zvyšovaní potravinovej sebestačnosti krajiny, pretože vedia a dokážu dopestovať a vyrobiť kvalitné produkty, len im v tom politici musia chcieť pomôcť.