Založ si blog

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých krízových faktorov poľnohospodárov navyše aj trápi sucho a vysoké teploty. Vlani Európu zasiahli dlhotrvajúce vlny horúčav a v mnohých regiónoch sme zaznamenali rekordné sucho, ktoré podľa odborníkov patrilo na našom kontinente medzi najhoršie za posledných 500 rokov. Nepatrí sa podliehať urýchleným záverom, no viacero okolností nasvedčuje tomu, že horúčavy pokojne môžeme pripísať na vrub „príznakom klimatických zmien“. Odborníci už dlhodobo upozorňujú, že v súvislosti so zmenou klímy a sucha sa zvýši častosť extrémnych javov, napríklad aj silných lejakov a búrok, či prívalových povodní.

Kombinácia sucha a tepla už spôsobila viaceré požiare, ktoré len v Španielsku minulého roku zničili viac ako 300 000 hektárov pôdy. V Taliansku zaznamenali o 30 percent nižšie zrážky v porovnaní s historickým priemerom rokov 1991-2020 a letné suchá znížili hladinu vody v talianskych riekach o tri štvrtiny. Poľnohospodárska produkcia sa znížila o tretinu.   Aj na Slovensku bol rok 2022 takisto výnimočný. Podľa  informácií SHMÚ sa vyskytli extrémne suché podmienky na viac ako na polovici územia, pričom v niektorých oblastiach trvali viac ako 200 dní. Tento rok sa na planéte v globále oteplí pravdepodobne ešte viac, nielen kvôli neustále rastúcim emisiám skleníkových plynov, ale aj kvôli očakávanej zmene v systéme počasia v tropickom Pacifiku. Výsledkom prudko stúpajúcich teplôt a nízkych zrážok pozorujeme mnohé obete na životoch,  sucho pripravuje ľudí o živobytie a celkovo znižuje sebestačnosť vo výrobe potravín.

Už aj Slovenská vláda si uvedomuje nízku  úroveň našej potravinovej sebestačnosti a začína chápať potrebu jej zvýšenia, nakoľko je čoraz viac závislé na dovoze potravinovej produkcie zo zahraničia.  V ministerských kuloároch sa v tejto súvislosti čoraz častejšie začínajú objavovať úvahy o prioritách a o strategických záujmoch štátu. Dôležitým ukazovateľom (z ktorého sa však dodnes ešte nikto nenajedol) sa objavuje snaha (pozri napríklad Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2021 – 2024) o dosiahnutie čo najvyššej sebestačnosti vo výrobe potravín.  Domáca produkcia by podľa toho mala pre našich občanov „zabezpečiť“ kvalitné a bezpečné potraviny a nie druhotriedne z dovozu.  Aktuálne máme potravinovú sebestačnosť na úrovni 40 percent. A podobný stav je aj na pultoch obchodných reťazcov, ktoré síce propagujú slovenské potraviny, ale v konečnom dôsledku ich ponúkajú málo – tiež na úrovni 40 percent. Tak ukazujú prieskumy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dosiahnuť sebestačnosť v potravinách na úrovni 70 -80 % je v nedohľadne. Všetkým je jasné, že problémy s poľnohospodárstvom, ktoré sa už viac ako tridsať rokov hromadia, sa na kolene prelomiť nedajú. Na Slovensku sa ako nevyhnutnosť ukazuje realizovať do roku 2050 rozhodujúcu časť poľnohospodárskych aktivít na plochách s vybudovanými závlahami a s dostatočnými zdrojmi vody. Medzi rokmi 2005 až 2020 klesla výmera poľnohospodárskej pôdy o 2,4 % (-57 954 ha), pričom tento klesajúci trend pretrváva už od roku 1993. Súčasná vláda v demisii sa pre roky 2021 až 2024 zaviazala z PRV financovať na Slovensku prioritné opatrenia, predovšetkým sceľovanie vlastníctva pôdy, aktívne riešenie problematiky pozemkových úprav a zabránenie rozdrobenia vlastníctva pôdy po pozemkových úpravách.

Keďže už pomaly nastáva čas hodnotenia súčasnej vládnej garnitúry, oprávnene sa preto môžeme pýtať, ako sa so spomenutými poznatkami a upozorneniami vyrovnala. Aká je realita? Pozemkové úpravy schválila vláda už 21. augusta 2019, v priebehu 30 rokov sa podľa toho majú vykonať pozemkové úpravy vo všetkých 3103 katastrálnych územiach na Slovensku. Napriek plánom a napriek tomu, že sceľovanie pôdy prináša mnoho výhod, momentálne pozemkové úpravy sú na mŕtvom bode. Zoznamy katastrálnych území určených na vykonanie pozemkových úprav sa dostali do poradovníka, no kedy a či vôbec sa začnú naozaj realizovať, je otázne.

Dlhodobá realita ukazuje, že honosné reči o rozvoji slovenského poľnohospodárstva a o urýchlenej potravinovej bezpečnosti sa zoči voči každodennej realite veľmi rýchlo stávajú predvolebným predstieraním a následným mlátením prázdnej slamy. Skutočným riešením môže byť iba utopická predstava, že sa dožijeme skutočnej osvietenej vlády, v ktorej sa aspoň v niektorých prípadoch dokážu opozícia a koalícia dohodnúť. U nás si však navzájom mydlia schody koalícia s koalíciou!

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Premiérov svätý grál a reálne problémy Slovenska

16.01.2023

Človek ani nemusí byť erudovaným akademikom, aby mu bolo jasné, že premiér by mal o ekonomike vlastného štátu vedieť aspoň toľko, ako ktorýkoľvek bežný občan. Výnimkou je iba Slovensko, kde predsedovi vlády (asi preto, že mu v hlave okrem fixnej idey o akejsi „sedemdesiatšestke“ nič iné neleží) doteraz nikto nepovedal, že podnikateľov kvária [...]

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57104x
Priemerná čítanosť článkov: 2196x

Autor blogu

Kategórie