Založ si blog

Zachovajme si zdravý rozum

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami morálky a slušnosti, intuitívne však všetci chápeme význam pojmov dobro, zákon a poriadok. Ich všeobecné uplatňovanie často ochotne prenechávame do rúk volených reprezentantov a nie je na tom nič nové a nič prevratné. Zastupiteľská demokracia a jej tradície sú v našich končinách pojmom dávno zavedeným a obvyklým.

Zdegenerovanej demokracie sa niekedy dokážu chopiť mocenskí manipulátori – a životy občanov sú v ohrození. Bežných slušných, kultúrnych, vzdelaných a mierumilovných ľudí zmenená realita potom neraz prekvapí a v mene nových poriadkov sa často musia dopúšťať neslušností, prehreškov a nezákonností. Nie každý sa rodí ako hrdina, a to ešte nehovoríme o tých, ktorým kľučky, chytráctvo a čudné móresy náramne vyhovujú. Skúsenosťami nám v tomto smere môže poslúžiť radom vzorov – aj niekoľko príkladov zo Slovenskej histórie. Pokrivené normy môžu byť pre časť bezškrupulóznej populácie záväzné, no ukričané argumenty sa nakoniec nikdy nestanú uznávanými pravidlami morálky. Mocenskí manipulátori sa občas snažia ľuďom predkladať riešenia, ktoré s odbornými názormi a so skutočným životom nijako nesúvisia, pokojne menia pravidlá – často podstatné a dôležité, o ktorých však málokto tuší.

Všeobecný nezáujem o veci verejné sa nám však nemusí vyplatiť. Roky rokúce sa ľudia rodili ako muži a ako ženy – a spravidla o tom nikto nepochyboval. Určite sa našli jednotlivci, ktorým takéto normy nevyhovovali – a je len prirodzené, že civilizovaná spoločnosť musí venovať pozornosť aj ich problémom. Otázne však je, či sa všetky deti v školách (v rozpore s biológiou) majú učiť o tom, že bábätká sa môžu rodiť v bruškách mamičiek i oteckov.

Z iného súdka si môžeme vyskúšať duševný experiment z prelomu devätnásteho, dvadsiateho storočia – a predstavme si cisársky prelomový edikt apoštolského veličenstva Františka Jozefa, ktorým by od začiatku roka 1900 v celom mocnárstve zakázal konské povozy a zaviedol by vozidlá so spaľovacími motormi. S odôvodnením, že zvieratá veľa žerú, zapáchajú a o kone sa treba starať.  Asi by milého Keizer Franza jeho vlastní šupli do blázinca a novoty by pekne krásne odtrúbili. Zhruba o sto rokov dnes pod egidou zeleného šialenstva vedieme vytrvalý boj o zbedačenie ľudstva a ani základné fyzikálne vlastnosti (zo siedmej základnej školy) a ani reálne environmentálne dôsledky nedokážu pohnúť verejnou mienkou, ktorá podlieha držiteľom majiteľov pravdy.

Nie je to tak dávno, keď politické programy bývali povinnou súčasťou straníckych parlamentných volieb. Dnes zdegenerovali nielen programy, ale miznú aj veľké (?) politické strany. Na voličov sa miesto toho valí záplava marketingových produktov na jedno použitie s vlastnými pojmami o slušnosti a morálke. Prezentujú ich navyše „prominenti“ s chatrnou morálkou a s maniermi kabaretných celebrít.

Na voliča, ktorý svoj hlas nechce premrhať nazmar, by v najbližších mesiacoch mohla čakať predvolebná fuška. Ak sa budeme držať preambuly Ústavy Slovenskej republiky „My, národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy…“, výber bude veľmi jednoduchý. Postačí voliť zdravý rozum, morálku, slušnosť, štipku školskej biológie a základné vedomosti zo siedmackej fyziky.    

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Premiérov svätý grál a reálne problémy Slovenska

16.01.2023

Človek ani nemusí byť erudovaným akademikom, aby mu bolo jasné, že premiér by mal o ekonomike vlastného štátu vedieť aspoň toľko, ako ktorýkoľvek bežný občan. Výnimkou je iba Slovensko, kde predsedovi vlády (asi preto, že mu v hlave okrem fixnej idey o akejsi „sedemdesiatšestke“ nič iné neleží) doteraz nikto nepovedal, že podnikateľov kvária [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 56391x
Priemerná čítanosť článkov: 2169x

Autor blogu

Kategórie