Založ si blog

Musíme ešte aj takto schudobnieť ?

Diskusie o „zodpovedných“ riešeniach mnohých súčasných environmentálnych problémov ma priviedli k úvahe o tom, čo vlastne možno považovať za zodpovedné. Všetci veľmi dobre vieme, že ochrana a tvorba životného prostredia si vyžaduje nielen záujem a odbornú erudíciu, ale aj značný objem peňazí. Iba v bohatých krajinách sa totiž prirodzene a spontánne môže klásť väčší dôraz na hodnoty nemateriálneho charakteru, akými sú hodnota života, či význam človeka a ocenenie jeho práce, a do kategórie všeobecne uznávaných spoločenských priorít sa zaraďujú aj otázky zodpovedného vzťahu k okolitému prostrediu.    Rast materiálneho bohatstva je teda na jednej strane sprevádzaný dôsledkami na stave životného prostredia, no na druhej strane práve bohatstvo poskytuje prostriedky na elimináciu týchto dôsledkov.

Množia sa úvahy o tom, že príčinou zhoršujúceho sa stavu životného prostredia je „prílišné bohatstvo“ niektorých krajín, že západná civilizácia je už dosť bohatá a ďalej by bohatnúť nemala a jej mravným „environmentálnym“ imperatívom sa stáva apel nebohatnúť vôbec. Paradoxom vyspelých (a spravidla aj bohatých) krajín je, že práve v nich narastá počet stúpencov „schudobnenia“, ktorí s pocitom morálnej prevahy svoju „pravdu“ neraz vehementne presadzujú.  Ich „pravda“ však platí iba v agregovanej forme – má sa týkať celej spoločnosti, ale zväčša sa nepredpokladá jej platnosť na osobnej úrovni jednotlivcov (obvykle ani na úrovni hlásateľov takýchto názorov). História nás však učí, že myšlienky, ktoré sú pozitívne pre ľudstvo všeobecne, no individuálne nie sú vhodné pre nikoho, bývajú zväčša podozrivé.

Je naozaj nežiaduce, aby ľudia ako jednotlivci a aj v súčte (ako spoločnosť) bohatli ? Ekonomický rast predsa jednotlivé krajiny a ich obyvateľov kultivuje. A to vo všetkých oblastiach – od podmienok bývania a stravovania cez zdravotnícku starostlivosť a priemernú dobu dožitia až po starostlivosť o krajinu či spôsoby nakladania s odpadmi. Aj detaily každodenného života od kultúry stolovania až po kultúru cestovania, nakupovania či dodržiavania pravidiel cestnej premávky sú spravidla vyššie tam, kde sú ľudia bohatší.

V dejinách civilizácie vždy platilo, že ľudstvo pôsobí na životné prostredie a využíva ho nielen ako základný prostriedok vlastnej existencie, ale aj ako prostriedok na realizáciu svojich sociálnych a kultúrnych potrieb. K otázkam ochrany a tvorby životného prostredia je preto potrebné pristupovať nielen ako k problému technickému, prírodovednému či ekonomickému, ale je potrebné pristupovať k nim aj z hľadiska ich možných spoločenských (sociálnych) a kultúrnych dôsledkov.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57112x
Priemerná čítanosť článkov: 2197x

Autor blogu

Kategórie