Založ si blog

Zareagovať budú musieť predovšetkým politické elity

Aj keď v posledných dňoch popršalo a žurnalistov momentálne viac ako vyschnutá pôda zaujímajú povodne (najmä tie hroziace), jednoznačne zažívame extrémne počasie,  ktoré doľahlo aj na slovenských pestovateľov a chovateľov hospodárskych zvierat.

O tom, že zmena klímy je doslova pálčivým problémom, netreba po skúsenostiach s tohtoročným letom snáď už nikoho presviedčať. A keďže produkcia potravín je závislá od počasia a od klímy, iba notorický ignorant bude popierať fakt, že zmena klímy sa naozaj týka každého z nás. Niekoľko faktov: za ostatných sto rokov sa úhrny atmosférických zrážok v letnom polroku  znížili asi o 20 % na juhu Slovenska a asi o 10 % na severe Slovenska, relatívna vlhkosť vzduchu sa znížila o 2 až 6 %, najmä v jarných mesiacoch. Ak vlani farmári dopestovali z hektára osem ton tvrdej pšenice, tohto roku je to polovica. Ak v minulých rokoch najlepší pestovatelia cukrovej repy vyprodukovali z hektára skoro štrnásť ton, tohto roku neočakávajú ani sedem. Úrody kukurice a celkový prepad siláže odhadujeme na celom Slovensku nižšie až o 50 percent. Úroda je slabá, nič nerastie a farmári potrebujú denne nakŕmiť aj tisícky hospodárskych zvierat. Na farmách, ktoré máme v horských oblastiach už sťahujeme ovce z pasienkov, lebo nemajú čo spásať. Tráva, na ktorej sa dobytok zvyčajne pasie, nevyrástla, vysychá, je jej nedostatok a preto  je nevyhnutnosťou  nakúpiť viac sena, aby stádo malo dostatok potravy.  Takéto nákupy predstavujú ročne tisíce eur navyše a prehlbujú už aj tak dosť veľké finančné straty chovateľov. Viacerí z nich preto uvažujú nielen o zrušení chovu dojníc, ale aj o redukcií chovov hovädzieho dobytka, nakoľko náš agrorezort  od budúceho roka uvažuje, že nebude podporovať chovateľov mäsového dobytka. Tiež nastavenie dotačných podmienok do budúceho roku, zaťaženosť 0,25 dobytčích jednotiek na každý hektár bude  dosť obťažne naplniť najmä pre podnik, ktorý je v ekológií. Stále platí, že rastlinná produkcia zabezpečuje živočíšnu výrobu. Ak nie je čím kŕmiť, znížia sa stavy hovädzieho dobytka, bude menej mlieka, za ktoré si viac priplatíme, menej maštaľného hnoja, ktorý zasa prispieva k úrodnosti pôdy. Obavy poľnohospodárov sa týkajú aj zberu jesenných plodín a obávajú sa aj toho, ako si založia novú úrodu ozimín.

Pri plánovaní poľnohospodárskej výroby sme sa u nás doteraz opierali o predpoklad „prirodzeného“ dostatku vlahy, vychádzali sme z viery, že „Pán Boh“ nám dá vody vždy dostatok a zadarmo. Dnes si však musíme uvedomiť, že situácia sa radikálne mení a  nutnou podmienkou dostatku potravín na Slovensku budú funkčné a fungujúce závlahy. Ukazuje sa, že do roku 2050 sa rozhodujúca časť poľnohospodárskych aktivít bude musieť realizovať na plochách s vybudovanými závlahami a s dostatočnými zdrojmi závlahovej vody.

Zabezpečenie dostatočných zdrojov závlahovej vody však nebude celkom jednoduché. Nie je to tak dávno, čo sme v médiách mohli vidieť aktuálne zábery na vyschnuté korytá riek – a nie kdesi z Afriky, ale zo Slovenska. S ohľadom na to, že na väčšine slovenských tokov zaznamenávame v posledných rokoch znížený odtok a takýto trend má pokračovať, bude nanajvýš potrebné zdokumentovať budúce regionálne potreby závlahových vôd, vykonať rajonizáciu závlahových oblastí, navrhnúť zmeny pestovateľských postupov a – predovšetkým – budovať pre potreby závlah nádrže v poľnohospodárskej krajine.

O potrebe „zadržiavať“ vodu v krajine reční už pomaly každý. Plytké priekopy a jazierka,    ktoré sa rýchle zanesú a ešte rýchlejšie vyschnú, problém nevyriešia. Berme si príklad z našich predkov, ktorí keď potrebovali vodu, tak zviedli do „nádrží“ každý prameň, každý potôčik a maximum zrážkových vôd. Pre tých, ktorí neveria, odporúčam návštevu tajchov v okolí Banskej Štiavnice.

Voda sa v krátkej budúcnosti stane kľúčovou strategickou komoditou, pretože (a vedia to aj žiaci materských škôl) základom výživy sú potraviny, ktorých základom sú plodiny, a na ich pestovanie potrebujeme dostatok vody. Začnime u nás konečne hovoriť o naozajstných vodozádržných opatreniach.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57118x
Priemerná čítanosť článkov: 2197x

Autor blogu

Kategórie