Založ si blog

Zdražovanie potravín, aké Slovensko dávno nezažilo, alebo pôjdeme sa pásť ?

Čo je nové na Slovensku? Zdražovaniu nie je koniec a inflácia utešene narastá. Ale to vlastne už nie je ničím novým. Takú infláciu, aká je dnes, si Slováci už viac ako dvadsať rokov nepamätajú. V auguste dosiahla 14 percent  – najmä kvôli rastúcim cenám potravín a energií – a, ako sa hovorí, nie je ešte všetkým dňom koniec. Takže, kedy sa na Slovensku konečne prestane zdražovať „ani srnka netuší“ a ceny rastú zo dňa na deň.

K všeobecnému rastu cien, prispeli najmä potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny tradične patria medzi komodity, za ktoré našinci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. Ich ceny sa zvýšili v porovnaní s augustom 2021 o 21,6 p­ercenta a nealkoholické nápoje o 14 percent. Najviac infláciu ovplyvnili vysoké ceny oleja a tukov (išli nahor o viac než o polovicu), o dosť vyššie sú tiež ceny chleba a obilnín (o 24,5 percenta), mlieka, syrov a vajec (o 22,9 percenta), mäso zdraželo o 21,8 percenta, zelenina o 15,9 percenta a ovocie o 11,8 percenta.

Dôvodov, prečo potraviny dražejú, je viacero. Veľa sľubov, málo činov. Opatrenia zo strany štátu sú naozaj nedostatočné. Sme svedkami prakticky nulovej podpory poľnohospodárov a potravinárov. Bohužiaľ, agropotravinárstvo a poľnohospodárstvo neboli súčasťou európskeho semestra a Európska komisia k týmto oblastiam pre Slovensko nevydávala svoje odporúčania, ktorých naplnenie je kľúčovou podmienkou plánu obnovy.          V prípade poľnohospodárstva sú k dispozícii len prostriedky zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Podiel spolufinancovania farmárov zo štátneho rozpočtu na Slovensku  je dlhodobo veľmi nízky – najmä, ak ho porovnáme s našimi lokálnymi konkurentmi – s Českom, s Poľskom a s Maďarskom. Ďalším dôvodom rastu cien potravín sú drahšie energie potrebné na výrobu, vysoká cena ropy a následne aj pohonných látok.

Dôležitým  faktorom je  aj počasie, ktoré prirodzene má značný dopad na úrodu. Vývoj počasia sa hrozivo odráža na vývoji porastov, pričom produkcia krmív je previazaná s výrobou a so spracovaním surového kravského mlieka, ktoré sú už roky podfinancované a reálne v problémoch. Náklady na výrobu mlieka sú za posledné roky stále vyššie a vyššie v porovnaní s výnosmi z predaja mlieka. Vznikajúci deficit logicky dostáva prvovýrobcov do zložitej situácie, pretože sústavne majú problémy s pokrytím nákladov na výrobu mlieka, najmä na nárast cien energií nemajú dostatočné finančné prostriedky. Farmári nemajú na výber,  viacerí z nich preto uvažujú o zrušení chovu dojníc, resp. o redukcií stád nakoľko nie je absolútne podporovaný vykŕm dobytka, ani pasenie dobytka.

Stav úrody sa vždy premietne do chovu hospodárskych  zvierat, do vývoja cien agrokomodít na burzách a skôr či neskôr sa to ukáže aj na cenovkách v obchodoch. Vyššie ceny potravín súvisia aj s nákladmi na zabezpečenie hygienických a bezpečnostných opatrení, so zavádzaním nových technológií, či kvôli drahším obalovým materiálom. Stále však predpokladáme, že vláda nárast cien energií pre kľúčové odvetvia, akými sú aj agropotravinárstvo a poľnohospodárstvo, bude výrazne tlmiť a celková inflácia sa tak udrží na prijateľnej úrovni. Ak sa budú stanovené ceny energií v budúcom či ďalších rokoch meniť, bude to mať veľmi nepriaznivý vplyv na ďalší rast cien potravín a ľudia si už veľmi rozmyslia, čo kúpia a čo budú variť.

Slovensko potrebuje razantnú systémovú zmenu, pretože ceny potravín  rastú skokovo. Na Slovenský  trh dovážame množstvo výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť sami.  Nevyhnutné je preto podporovať lokálnych podnikateľov, ktorí dokážu vyrobiť kvalitné potravinové produkty aby boli cenovo dostupné s dovážanými produktami a doriešiť obchodné vzťahy medzi prvovýrobcami,  spracovateľmi a skladovateľmi agrokomodít.

Agrorezort by sa mal v rámci podpory poľnohospodárstva zamerať na podporu produkcie, ktorú farmári dlhodobo očakávajú a zabezpečiť, aby PPA  vyplácala zálohy na priame platby (vo výške 70 %).  Umožniť aj veľkým podnikom čerpanie podpory v rôznych schémach štátnej pomoci a navýšiť pomoc vo forme úľav na environmentálnych daniach, ktorých cieľom je podporiť poľnohospodársku prvovýrobu formou vrátenia časti spotrebnej dane z minerálnych olejov. Dlhodobo sa nerieši problém s premnoženou poľovnou zverou, ktorá pestovateľom spôsobuje státisícové škody. Tento rok bola žatva  v priemere o 3 týždne skôr  a všetka zver sa presunula do kukurice … a odškodnenie od kompetentných žiadne.  Je nevyhnutné zabezpečiť kompletnú reorganizáciu Slovenského pozemkového fondu, vrátane zníženia obvyklej výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy pre farmárov.

Ak sa situácia v agrosektore urýchlene nezačne meniť k lepšiemu, hrozí, že bežní ľudia  si onedlho nebudú môcť dovoliť kúpiť ani pečivo a ani chlieb. Alebo budeme mlieť múku z bukvíc, či sa pôjdeme pásť ?

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 56906x
Priemerná čítanosť článkov: 2189x

Autor blogu

Kategórie