Založ si blog

Kde sú majstri vysokých úrod?

Pamätníci celkom iste vedia, že v dobách reálneho socializmu sa v novembri neoplatilo chodiť do kina a ani si zapínať televíziu, ktorá, mimochodom, nestála za veľa ani vo zvyšných jedenástich mesiacoch roka. November bol mesiacom československo-sovietskeho priateľstva a vo veľkom sa vtedy prezentovali „dostiženija“ (úspechy) made in CCCP.

Vo filmových týždenníkoch nás pravidelne obšťastňovali informáciou, že ktorési jéerdé (JRD – jednotné roľnícke družstvo) navštívili sovietski „majstri vysokých úrod“, ktorí dokázali aj nemožné. Medzi pospolitým česko-slovenským ľudom koloval vtip o tom, ako sa stretli americký farmár a podobný sovietsky „majster“. „My sadíme zemiaky v marci a v júni ich už vykopávame“, chválil sa Američan. „To nie je nič“, oponoval mu „majster“: „my ich v pondelok zasadíme a v stredu ich už vykopávame. To viete, hlad je hlad!“

Pri súčasnom cenovom trende energií, hnojív, pohonných hmôt a vôbec všetkého asi budeme v krátkom čase aj na Slovensku potrebovať majstrov vysokých úrod, len aby to s ich receptami nepopadlo ako s tými zemiakmi v sovietskom Rusku. Keby nám pred pár mesiacmi niekto povedal, že maslo bude stáť 3 eurá, olej štyri a že u chleba pekári nevylučujú cenu viac ako 5 eur, klopkali by sme si významne na čelo. Choďte do predajne potravín a uvidíte, že dnes to už je realita a pesimisti tvrdia, že to vôbec nie je koniec rastu cien. Na okraj – pesimistom obvykle býva dobre informovaný optimista.

„Musíme sa zaoberať potravinovou bezpečnosťou celej EÚ,“ vyhlásil na nedávnom stretnutí ministrov poľnohospodárstva V4 v Pezinku slovenský minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Ako členská krajina EÚ sa povinne podieľame aj na jej poľnohospodárskej politike a vyvážame obilie, repku, kukuricu, slad – vyrobený z polovice vlastného jačmeňa. V tomto roku sme prišli aj o sebestačnosť vo výrobe cukru. Sebestačnosť v pestovaní zemiakov je na úrovni cca 50 %.   Pred Nežnou revolúciou tvorili plochy asi 55 000 hektárov, najmä na Liptove,  Spiši a v Šariši, dnes sa pestujú len na ploche okolo 6 000 hektárov. Dovážame asi 65 000 ton surových zemiakov za desiatky miliónov eur zo zahraničia, z Francúzska, Holandska, Českej republiky a Poľska. Poľnohospodárska obchodná bilancia Slovenskej republiky sa na konci tohto roku očakáva na úrovni mínus dve miliardy eur, deficit opäť narástol a krajina pokračuje v línii potravinovej závislosti od prebytkov Európskej únie.

Ak by sme aj dokázali na Slovensku viac dopestovať, chýbajú hnojivá, vlastne nechýbajú, sú veľmi drahé. Niektoré dusíkaté hnojivá v porovnaní s minulým rokom zdraželi aj o 200, 300 percent, pričom ich dostatok v pôde je základným prvkom potravinovej bezpečnosti. Na druhej strane však Európska únia vyznáva náboženstvo „zeleného údelu“ a kľúčovou požiadavkou sa stáva neustále znižovanie objemu priemyselných hnojív v pôde. No bez nich sa dostatočné množstvo potravín jednoducho vyprodukovať nedá.

Odsúvanie a spoliehanie sa na neurčité „spoločné európske“ riešenia je, zdá sa, jediným receptom, pomocou ktorého chce súčasná slovenská vláda „pomôcť“ Slovákom nielen z energetickej, ale aj z hroziacej poľnohospodárskej a potravinovej krízy.

Naozaj nám ostáva iba modliť sa a dúfať, že neskončíme ako tí ruskí „majstri-zemiakári“ z vtipu na začiatku.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 59420x
Priemerná čítanosť článkov: 2285x

Autor blogu

Kategórie