Založ si blog

Pozrime sa pravde do očí – sami sa uživiť nedokážeme I

Na slovenský trh paradoxne dovážame množstvo poľnohospodárskych výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť sami. Doma vyrobené potraviny kedysi doma nechýbali. Mali sme ich dostatok. Od roku 2020 – najprv vplyvom pandémie koronavírusu a následne vďaka vojne na Ukrajine – sa oveľa intenzívnejšie skloňujú pojmy potravinová sebestačnosť a potravinová bezpečnosť. Ako ukazujú prieskumy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, aktuálne je naša potravinová sebestačnosť na úrovni cca 40 percent.

Ceny potravín v poslednom období extrémne rastú a vrchol tohto vzostupu stále nie je za nami. Ukazuje sa, že zdražovanie potravín a jeho dôsledky na životnú úroveň nás všetkých sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dať jednoducho korigovať opatreniami vládneho kabinetu, zvlášť, keď potraviny sú jednou z najvýznamnejších položiek rodinných rozpočtov. Musíme si uvedomiť, že stojíme na prahu extrémnej inflácie, ktorú si v aktuálnej podobe nik nepamätá.

Podľa starého rímskeho hesla „Divide et Impera (Rozdeľuj a panuj)“ sa slovenskí poľnohospodári v prípade financií rozdeľujú na „malých“ a na „veľkých“. „Malí“ sa sťažujú na tých druhých, že im vraj znemožňujú podnikať na ich pôde a komplikujú im údajne aj prístup k dotáciám, „veľkí“ zasa podceňujú „malých“, nepovažujú ich za skutočných (poľno)hospodárov, ale len za využívateľov dotácií, bez produkcie a bez očakávanej diverzifikácie. Problémom jedných aj druhých však je, že vďaka našej „najlepšej“ vláde sa podpora poľnohospodárom a potravinárom nedostala do Plánu obnovy a bude to bolieť nielen ich, ale vlastne všetkých na Slovensku – výrazne sa totiž oslabí konkurencieschopnosť našich potravinárov a zníži sa podiel domácich poľnohospodárskych výrobkov na pultoch predajní.

Podiel spolufinancovania farmárov a potravinárov zo štátneho rozpočtu na Slovensku je dlhodobo taktiež veľmi nízky. Slovensko aj napriek snahe zvyšovať sebestačnosť v potravinách je čoraz viac závislé na dovoze potravinovej produkcie zo zahraničia. Denne prichádzajú na Slovensko stovky kamiónov s poľnohospodárskymi produktmi a v hypermarketoch a v supermarketoch nakupujeme potraviny prevažne z dovozu. Najviac slovenských potravín sa predá v malých vidieckych predajniach. Celkovo je ich však stále málo, preto kompetentní musia podporovať vlastnú výrobu a neuprednostňovať zahraničnú produkciu. Paradoxom pritom ostáva, že všetky ponovembrové vlády (a dokonca aj totalitný režim) deklarovali zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti ako svoj strategický zámer.

Poctiví poľnohospodári – bez ohľadu na veľkosť obhospodarovaných plôch – sa chcú podieľať na zvyšovaní potravinovej sebestačnosti krajiny, pretože vedia a dokážu dopestovať a vyrobiť kvalitné produkty, len im v tom politici musia chcieť pomôcť.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57120x
Priemerná čítanosť článkov: 2197x

Autor blogu

Kategórie