Založ si blog

Pozrime sa pravde do očí – sami sa uživiť nedokážeme I

Na slovenský trh paradoxne dovážame množstvo poľnohospodárskych výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť sami. Doma vyrobené potraviny kedysi doma nechýbali. Mali sme ich dostatok. Od roku 2020 – najprv vplyvom pandémie koronavírusu a následne vďaka vojne na Ukrajine – sa oveľa intenzívnejšie skloňujú pojmy potravinová sebestačnosť a potravinová bezpečnosť. Ako ukazujú prieskumy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, aktuálne je naša potravinová sebestačnosť na úrovni cca 40 percent.

Ceny potravín v poslednom období extrémne rastú a vrchol tohto vzostupu stále nie je za nami. Ukazuje sa, že zdražovanie potravín a jeho dôsledky na životnú úroveň nás všetkých sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dať jednoducho korigovať opatreniami vládneho kabinetu, zvlášť, keď potraviny sú jednou z najvýznamnejších položiek rodinných rozpočtov. Musíme si uvedomiť, že stojíme na prahu extrémnej inflácie, ktorú si v aktuálnej podobe nik nepamätá.

Podľa starého rímskeho hesla „Divide et Impera (Rozdeľuj a panuj)“ sa slovenskí poľnohospodári v prípade financií rozdeľujú na „malých“ a na „veľkých“. „Malí“ sa sťažujú na tých druhých, že im vraj znemožňujú podnikať na ich pôde a komplikujú im údajne aj prístup k dotáciám, „veľkí“ zasa podceňujú „malých“, nepovažujú ich za skutočných (poľno)hospodárov, ale len za využívateľov dotácií, bez produkcie a bez očakávanej diverzifikácie. Problémom jedných aj druhých však je, že vďaka našej „najlepšej“ vláde sa podpora poľnohospodárom a potravinárom nedostala do Plánu obnovy a bude to bolieť nielen ich, ale vlastne všetkých na Slovensku – výrazne sa totiž oslabí konkurencieschopnosť našich potravinárov a zníži sa podiel domácich poľnohospodárskych výrobkov na pultoch predajní.

Podiel spolufinancovania farmárov a potravinárov zo štátneho rozpočtu na Slovensku je dlhodobo taktiež veľmi nízky. Slovensko aj napriek snahe zvyšovať sebestačnosť v potravinách je čoraz viac závislé na dovoze potravinovej produkcie zo zahraničia. Denne prichádzajú na Slovensko stovky kamiónov s poľnohospodárskymi produktmi a v hypermarketoch a v supermarketoch nakupujeme potraviny prevažne z dovozu. Najviac slovenských potravín sa predá v malých vidieckych predajniach. Celkovo je ich však stále málo, preto kompetentní musia podporovať vlastnú výrobu a neuprednostňovať zahraničnú produkciu. Paradoxom pritom ostáva, že všetky ponovembrové vlády (a dokonca aj totalitný režim) deklarovali zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti ako svoj strategický zámer.

Poctiví poľnohospodári – bez ohľadu na veľkosť obhospodarovaných plôch – sa chcú podieľať na zvyšovaní potravinovej sebestačnosti krajiny, pretože vedia a dokážu dopestovať a vyrobiť kvalitné produkty, len im v tom politici musia chcieť pomôcť.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Západné Tatry, Baranec, mReportér

Patrí k tomu najkrajšiemu na Slovensku. Mohutný vrchol v Západných Tatrách je výzvou pre turistov

07.05.2024 05:00

Zábery, ktoré sa podarilo zachytiť mReportérke Ľubke Šeroňovej.

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57556x
Priemerná čítanosť článkov: 2214x

Autor blogu

Kategórie