Založ si blog

Premiérov svätý grál a reálne problémy Slovenska

Človek ani nemusí byť erudovaným akademikom, aby mu bolo jasné, že premiér by mal o ekonomike vlastného štátu vedieť aspoň toľko, ako ktorýkoľvek bežný občan. Výnimkou je iba Slovensko, kde predsedovi vlády (asi preto, že mu v hlave okrem fixnej idey o akejsi „sedemdesiatšestke“ nič iné neleží) doteraz nikto nepovedal, že podnikateľov kvária a ohrozujú vysoké platby za energie.

Nezaškodilo by pánovi premiérovi v demisii pripomenúť, že už uplynul viac ako mesiac od okamihu, kedy mu demokraticky zvolený a dokonca aj „vlastný“ parlament (konkrétne 78 poslancov) vyslovil nedôveru. Takže hľadanie akejkoľvek „sedemdesiatšestky“ je vlastne dodatočným a nie celkom férovým ovplyvňovaním proklamovaného „vedomia a svedomia“ zákonodarcov. Možno by sa o takéto „biznisy“ mohla začať zaujímať aj pani prezidentka, ktorej kompetenciou a aj úlohou je zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, medzi ktoré NR SR celkom určite patrí.

Premiér v demisii, no aj vláda a poslanci si celkom neuvedomujú, že podstata ich moci v podstate spočíva v prerozdeľovaní daní. Tie vznikajú z peňazí za tovary a služby, ktoré sa niekde musia vyrobiť a predať, a za ktoré niekto musí aj zaplatiť. Peniaze v štátnom rozpočte sa totiž neliahnu v bankách, ani v Bruseli a nevyťukávajú sa v excelovských tabuľkách. Politici sa môžu zaoberať úrokovými sadzbami, môžu optimalizovať potreby rezortov, či plánovať príjmy do štátneho rozpočtu, ak nebudú existovať podnikatelia a firmy, ktorí vygenerujú reálne peniaze za skutočné tovary a ktorí zabezpečia výplaty a dane, politici sa vlastne nemajú o čom baviť.

Tovary nevznikajú len tak, na ich výrobu sú potrebné predovšetkým suroviny a energie. Od ich cien závisí predajnosť výrobkov, prosperita firiem a nakoniec aj príjem z daní. Podnikanie nie je žiadnou charitou a tí, ktorí v tomto procese neobstoja, zmiznú z trhu a spravidla sa naň už nikdy nevrátia. Nahradí ich niekto iný, u nás s veľkou pravdepodobnosťou zahraničný, ktorého však nebudú zaujímať nadmerné príjmy štátneho rozpočtu, ani naše poslanecké platy, mzdy ministrov a štátnych tajomníkov, príjmy asistentov, poradcov, vojakov, policajtov, lekárov, učiteľov…

Záver? Nečakajme od politikov hľadanie svätého grálu bájnych predstáv, ale žiadajme od nich riešenie reálnych problémov Slovenska a jeho obyvateľov.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57490x
Priemerná čítanosť článkov: 2211x

Autor blogu

Kategórie