Založ si blog

Zopár poznámok na poľnohospodársku nôtu

Na úvod mi dovoľte zopár globálnych štatistických údajov: takmer miliarda ľudí na Zemi trpí hladom, tučných a obéznych je takisto miliarda a zhruba tridsať percent vyrobených potravín sa vyhodí. Na Slovensku hladom snáď netrpí nikto, no „epidémia“ obezity je tu vážnym medicínskym problémom a potravín sa tiež vyhadzuje neúrekom.

Dostatok kvalitných potravín je predovšetkým záležitosťou poľnohospodárstva, nuž sa chvíľu venujme problémom toho nášho. Jedným z jeho vážnych problémov je rozdrobenosť pôdy. Urýchlene je preto potrebné začať s pozemkovými úpravami a pripravovať zároveň nové katastrálne územia na pozemkové úpravy. Problémom, ktorý s tým súvisí, je hľadanie spôsobu, ako zabrániť opätovnému drobeniu pôdy – napríklad zmenou legislatívy v oblasti dedenia.

Na Slovensku by sa nemala pestovať len repka a slnečnica. Nie je to tak dávno, kedy sme ovocie viac-menej nemuseli dovážať (samozrejme nemám na mysli citrusové plody, ananásy a banány) a podľa ovocinárov na dosiahnutie sebestačnosti postačuje rozšíriť pestovateľské plochy asi o 5000 hektárov, čo sa za niekoľko rokov určite dá dosiahnuť. Samozrejmosťou tiež musí byť, že sa domáca produkcia ovocia a zeleniny dostane na stoly tuzemských zákazníkov (do obchodných reťazcov). S ohľadom na zmenu klímy, ktorej účinky pozorujeme aj u nás, na všetky spomenuté aktivity musí nadväzovať aj obnova a budovanie zavlažovacích zariadení.

Veľkou výzvou súčasnosti je aj zadržiavanie vody v krajine. Podľa expertov sa voda totiž onedlho totiž stane kľúčovou komoditou. A Slovensko so svojimi zásobami podzemných vôd (ak si ich celkom nezničíme) problémy mať nemusí. Kým v minulosti sa bojovalo o zlato a o diamanty, neskôr o ložiská ropy a iných strategických surovín, stredobodom budúcich konfliktov pravdepodobne bude voda. Ľudová múdrosť považovala soľ nad zlato, v budúcnosti to celkom iste bude voda.

Zabudnúť nesmieme ani na podporu slovenskému potravinárskemu priemyslu, pretože toto odvetvie je finančne značne poddimenzované v oblasti technológií a aj v oblasti inovatívnosti produktov. Potravinárstvo vyžaduje urýchlenú finančnú injekciu.

V dobách socializmu platilo: „Ja som baník, kto je viac!“ a keďže uhlie už nie je populárne a jesť potrebujeme všetci, onedlho to bude celkom iste platiť o poľnohospodároch, ak to neplatí už dnes.  Je načase „prejsť od slov k činom“ a frázy a sľuby o prioritách poľnohospodárstva a o jeho podpore nahradiť konkrétnymi skutkami, však páni Heger, Matovič, Vlčan…

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 56994x
Priemerná čítanosť článkov: 2192x

Autor blogu

Kategórie