Založ si blog

Na Slovensku po slovensky – a ani pozemkové úpravy nikdy inak

Pozemkové úpravy sú jedným zo základných riešení vlastníckych práv k poľnohospodárskym a lesným pozemkom. Pozemky na Slovensku patria k najrozdrobenejším v Európskej únii, jednu parcelu vlastní v priemere 11 ľudí.  Poslaním pozemkových úprav podľa značne historického federálneho zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov bolo predovšetkým zistiť a usporiadať vlastnícke a užívacie pomery v súvislosti s novým ponovembrovým usporiadaním pozemkov. Pozemkové úpravy pritom vôbec nie sú záležitosťou výsostne poľnohospodárskou. Problémy s rozdrobenými pozemkami sa týkajú napríklad aj výstavby ciest, cyklotrás, nových investičných projektov, ale aj realizácie obecných a mestských zámerov.

Návrh opatrení na urýchlené vykonanie pozemkových úprav schválila vláda SR uznesením   č. 358 z  21. augusta 2019, podľa ktorého sa majú v priebehu 30 rokov vykonať pozemkové úpravy vo všetkých 3103 katastrálnych územiach. Všade tam, kde ešte pozemkové úpravy neprebehli alebo ich vykonanie nie je potrebné a účelné, je nutné začať pozemkové úpravy každoročne v cca 120 katastrálnych územiach sumou v priemere 39 miliónov eur ročne zo štátneho rozpočtu. V tlačovej správe súvisiacej s danou problematikou bol zverejnený aj záväzok ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, že na spomenutý účel bude možné využiť aj iné disponibilné zdroje financovania. Zoznam katastrálnych území vypracovala medzirezortná Komisia pre vyhodnotenie kritérií na stanovenie naliehavosti vykonania pozemkových úprav a výber katastrálnych území, zriadená spomenutým ministerstvom. Prvé čerpanie finančných prostriedkov v 93 vybraných katastrálnych územiach, ktoré získali najvyššie bodové ohodnotenia naliehavosti vykonania pozemkových úprav v celkovej odhadovanej cene 52 876 236 EUR s DPH, kde bolo potrebné bezodkladne vykonať prípravné konania pozemkových úprav a následne verejne obstarať zhotoviteľa a začať pozemkové úpravy sa predpokladalo v roku 2021, v 27 katastrálnych územiach z už obstarávaných projektov pozemkových úprav, kde bola nepochybne preukázaná naliehavosť a účelnosť vykonania pozemkových úprav v už vykonaných prípravných konaniach, len sa nepodarilo zabezpečiť ich finančné krytie vzhľadom na možné zdroje v Programe rozvoja vidieka 2014-2020, vo výške 15 183 568,27 EUR s DPH,  už v roku 2020.

Zoznamy katastrálnych území určených na vykonanie pozemkových úprav sa dostali do poradovníka, no kedy a či vôbec sa začnú naozaj realizovať, je otázne. Takže stav materiálu Katastrálne územia pre začatie pozemkových úprav v roku 2022 je rovnaký ako stav podobného materiálu týkajúceho sa roku 2021. Konštatujú to predstavitelia agrorezortu a to aj napriek programovému vyhláseniu súčasnej vlády (síce v demisii), podľa ktorého sa vláda SR bude detailne zaoberať a aktívne riešiť problematiku pozemkových úprav a zabráni drobeniu vlastníctva pôdy po pozemkových úpravách.

Štát pôvodne plánoval pozemkové úpravy financovať aj z Plánu obnovy, napokon tak, ako celý „agrosektor“ aj pozemkové úpravy z neho vypadli. Najprv peniaze pohltila pandémia a  teraz rezort ministerstva financií poukazuje na prekročenie finančného krytia pozemkových úprav,    s ktorým rozpočet verejnej správy neráta. Takže pôvodný zámer vykonať  pozemkové úpravy za 30 rokov, sa pri súčasnom tempe a financovaní zrealizuje pravdepodobne o sto rokov.

Napriek tomu, že sceľovanie pôdy prináša mnoho výhod, zdá sa, že pozemkové úpravy – kľúč k vysporiadaniu vlastníctva pozemkov, ktoré komplikuje život vlastníkov, užívateľov a obhospodarovateľov pôdy, ktoré spôsobuje problémy mestám a obciam a ktoré je prekážkou budovania líniových stavieb, vodozádržných opatrení, či cyklotrás – skončia ako veľa dobrých vecí u nás – v nedohľadne.                                                                                                                                                               

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57007x
Priemerná čítanosť článkov: 2193x

Autor blogu

Kategórie