Založ si blog

Pozrime sa pravde do očí

Výroba potravín je energeticky veľmi náročná, takže problém s enormnými cenami za pohonné hmoty, elektrinu a plyn sa prejavuje v každom odvetví potravinárskeho komplexu. Týka sa to predovšetkým pekárov, ale aj mliekarov, či pestovateľov a chovateľov, ktorým do ceny produkcie vstupujú aj drahšie krmivá. Drahšia je nielen múka (a následne aj chlieb a pečivo), ale aj mlieko a mliečne výrobky, mäso, ovocie, zelenina… V krátkom čase sa zvýšia aj spotrebiteľské ceny vajec, pretože chovatelia nosníc nemôžu nereagovať na povinný prechod z klietkového chovu na podstielkový, na zvyšujúce sa náklady na krmivá, elektrickú energiu, plyn, obaly a pod.

Aká je súčasná realita na Slovensku?  Najväčším problémom je (ne)produkcia mäsa, zeleniny, ovocia a olejov. Slovenský chlieb a pečivo, slovenské cestoviny, slovenské balené hydinové a mäsové výrobky, slovenská čerstvá zelenina, slovenské čerstvé ovocie ani slovenské jedlé oleje nedosahujú na pultoch maloobchodov a reťazcov ani 50% podiel.

Pozrime sa bližšie na úplnú samozrejmosť – na čerstvú zeleninu. Aj napriek tomu, že agrorezort uverejňuje výzvy určené  pre špeciálnu rastlinnú výrobu, dosahujeme iba 35% sebestačnosť. Každému, kto má záhradku, pripadá ako nezmysel, že domácej cibule si vieme dopestovať   78 %, kapusty 42 %, mrkvy 21 %, zeleru 6 % a šalátu iba 2,4 %. Sústavne klesá aj produkcia mlieka, redukujú sa počty ošípaných, dovážame zemiaky – z nadprodukcie z Francúzska, Nemecka a z Holandska za viac ako 6 mil. eur. Patríme medzi krajiny s najlepšími podmienkami na pestovanie jabĺk, ročne ich pozbierame okolo 50 tisíc ton, ďalších 100 tisíc ton však dovezieme najmä z Poľska, z ostatnej Európy a dokonca z južnej Afriky, čučoriedky z Južnej Ameriky (konkrétne z Peru). V mnohých prípadoch ani netušíme, čo konzumujeme,  koľko a akých postrekov tieto produkty obsahujú.

Málokoho preto asi neprekvapí, že našinci sa začínajú vracať k domácemu pestovaniu zemiakov, zeleniny, kapusty, aby ušetrili na cene a získali na kvalite a vôbec nemyslia na to, že vlastne zvyšujú sebestačnosť Slovenska v agrokomoditách, ktoré za nemalé peniaze dovážame a ktoré si vlastne vieme dopestovať aj sami doma.

Žiaľ, agrorezort neumožňuje veľkým podnikom čerpanie podpory v rôznych schémach štátnej pomoci, chýbajú výzvy  pre pestovateľov obilnín. V rámci podpory poľnohospodárstva je potrené sa zamerať na podporu produkcie, ktorú farmári očakávajú a finančne podporovať citlivé agrokomodity / napr. zemiaky/, aby sa obnovili plochy na ich pestovanie. Farmári by privítali  plošne poníženie výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy od Slovenského pozemkového fondu, nie iba  zníženie nájomného v dôsledku sucha, ktoré ich pripravilo o výnosy. Stále nie sú vyriešené problémy v súvislosti s premnoženou poľovnou zverou, ktorá pestovateľom spôsobuje státisícové škody. V neposlednom rade je za potreby urýchliť proces vyhodnocovania predložených ŽoNFP (žiadosti o nenávratný finančný príspevok)  bezprostredne po prijatí, resp. ukončení výzvy.

Dôležitým zdrojom financovania opatrení, ktoré majú vplyv na potravinovú sebestačnosť, je spoločná európska poľnohospodárska politika. Peniaze sú síce spoločné – európske, dôležité rozhodnutia sú stále v rukách národných vlád, ktoré rozhodujú predovšetkým o tom, aká časť pomoci pôjde na priame platby poľnohospodárom, koľko peňazí bude venovaných na opatrenia súvisiace s ochranou klímy, koľko peňazí sa ujde malým producentom, či koľko pôjde na biopoľnohospodárstvo. Nové pravidlá Spoločnej poľnohospodárskej politiky by mali začať platiť po roku 2022, členské krajiny o nich ešte stále diskutujú.

Otázkou však ostáva, či súčasná slovenská vláda vlastne dokáže vyrokúvať aspoň nejaké „parciálne výhody“ pre domácich poľnohospodárov a potravinárov a zvýšiť podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní na 60 – 70 %,  alebo či, ako doteraz, budú pre ňu dôležitejšie záujmy Francúzov či Nemcov.

Demokrati a nové stranícke vetry.

08.03.2023

Janko Jesenský a jeho demokrati by na súčasnom Slovensku potichu mohli žasnúť. Trojnásobne odvolaný premiér s celou svojou vylepšenou partičkou sa stal volebným lídrom, nie však za OĽaNO, premenoval sa na „Demokratov“. Za tri dni s celou svojou vylepšenou partičkou zabudol na mládežnícku skupinku „Modrých“ a na Dzurindu. A Matovič nesoptí v [...]

Zachovajme si zdravý rozum

01.03.2023

Zdravý rozum Slovenskému národu nikdy nemohol chýbať, inak by už dávno zanikol v tisícročných premenách histórie a času. Región, s ktorým sme aj my úzko spätí, odjakživa nesie prvky kresťanskej a židovskej civilizácie a aj pre nás z toho platí celý rad záväzkov a pravidiel. Nie každý sa dopodrobna dokáže prehrabovať peripetiami [...]

Dôležitá úloha poľnohospodárstva a ako si koalícia s koalíciou navzájom mydlí schody

17.02.2023

V súčasnej dobe vojny s Ukrajinou a s ekonomickou, politickou a medzinárodnou krízou zohráva poľnohospodárstvo u nás rozhodujúcu a dôležitú úlohu. Čím viac sa budú spomenuté okolnosti vyostrovať, tým dôležitejšia bude otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska a tiež porastie význam garancie domácich potravín. Okrem spomenutých [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Jozef Kamenický

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57555x
Priemerná čítanosť článkov: 2214x

Autor blogu

Kategórie